29 de jul. 2010

L'Oliver Twist de la buregesia

Mantícora, de Robertson Davies
Libros del asteroide

En la Trilogia de Deptford, l'escriptor canadenc Robertson Davies ens planteja la vida de tres personatges relacionats pel seu origen rural, un desenvolupament cosmopolita i la mort en estranyes circumstàncies d'en Boy Staunton, un famós magnat de la indústria alimentària. Mentre que a El cinquè en joc, la història girava en torn del Dunstan Ramsay, el millor amic d'en Boy, a Mantícora el protagonista és en David Satunton, el seu fill primogènit, el qual, empès per un incipient atac de nervis, acudeix a l'institut psicoanalític junguià de Zuric per sotmetre's a tractament. Aquesta és l'excusa amb què Davies desgrana les circumstàncies biogràfiques del personatge, des de la seva infantesa fins a un dels moments clau d'un home, la mort del pare. Durant el tractament, la doctora Von Haller requereix a en David una anamnesi a través de la qual apareixen els arquetips de la psicologia analítica.

L'Ombra
Haver nascut en una família rica no s'escull i en David s'erigeix com a representant de la tercera generació dels pioners que van fer fortuna al nou món. Descobreix ben d'hora l'instint classista que el fa sentir menyspreu per les persones culturalment i econòmicament subdesenvolupades. També l'amoralitat que doten els privilegis i que faciliten el coqueteig amb el crim i, sobretot, amb l'alcohol.

La Màscara
En David decideix estudiar Dret per a combatre la maldat humana. L'ambició professional li reportarà una gran reputació i la independència (econòmica) del seu pare. No obstant, les seves carències emocionals, impediran un èxit social complet, de fet en David resulta ser un personatge solitari, sense amistats ni amants.

L'Ànima
En David perd la mare en la preadolescència. Aquesta circumstància el fa més emocionalment dependent del seu pare i influeix en les seves relacions amb les dones. De fet, el durà a una abstinència sexual no buscada però tampoc, en aparença, problemàtica.

El pare
L'arquetip del pare és, sense dubte, el més influent en la vida d'en David. En Boy Staunton se'ns presenta com un triomfador social a qui les circumstàncies, i també gran dosi de voluntat, l'empenyen a absentar-se freqüentment de casa. El fanatisme d'en David cap al seu pare no es veurà afectada per aquestes absències, ni pel constant deteriorament de la unitat familiar, més aviat al contrari. De fet, que el pare mori abans que en David, en paraules freudianes, l'hagi mort abans, és l'arrel de la seva greu crisi nerviosa.

La mantícora
La mantícora és un animal mitològic amb cap d'humà, cos de lleó i cua d'escorpí i en David s'hi identificarà en els seus somnis, domat per una dona. L'animal d'instint (sentiment) dominat per la raó (pensament). La fera reprimida, símbol d'un personatge gris i infeliç, símbol d'un home ofegat pel pes de la seva estirp.

Davies tingué un fort interès pel psicoanàlisi i en Mantícora, enlloc de dissimular les seves fonts per a elaborar el retrat del seu personatge, les explicita, fent de la doctora Von Hallen part activa de la narració. La dialèctica entre la doctora i el pacient constitueixen els punts forts d'una novel·la que, d'altra banda, es veu afectada de certa espessor a l'hora d'abordar els capítols d'infantesa i adolescència del protagonista. L'erudició desacomplexada de l'autor torna a fer acte de presència, essent aquest capaç d'exposar sense titubejar la problemàtica de classes, teories en dret penal i tot el que es proposi, gran capacitat té aquest home en documentar-se (o en fer veure que sap de què parla). A l'última part de la novel·la, com a El cinquè en joc, apareix Paul Demster, convertit en el mag Magnus Eisengrim, qui torna a ser el revulsiu determinant i necessari per al desenllaç. Es converteix també, per si Mantícora ens obre algun dubte, el motiu pel qual El món de les meravelles, títol amb què clou la trilogia, es presenta de lectura ineludible, doncs ell n'és el protagonista.
7/10
+ Desborda saviesa i imaginació.
- Discurs al límit de la retòrica.

1 comentari:

  1. La Mantícora és un dels llibres més relacionats amb el cercle de Jung. El millor sense cap dubte el final, amb l'episodi de la cova i Liesl. Baixada a les profunditats del jo com a cloenda.
    Que tinguis un bon final de trilogia.
    Salut!

    ResponElimina